poniedziałek, 5 września 2011

Sałatka z kurczakiem i suszonymi śliwkami

Wczoraj przypomniałam sobie o mojej ulubionej sałatce w gdyńskiej restauracji 'La Vita' i co gorsza, o tym jak dawno jej nie jadłam. Od razu wiedziałam co będzie na obiad. Na dworze duszno, gorąco, termometr wskazuje 30 stopni, niestety nie zjem dzisiaj nic na ciepło. Lekka sałatka z rukolą, pomidorami, czerwoną cebulą, kurczakiem smażonym w sosie z octu balsamicznego i sosu sojowego, z suszonymi śliwkami i sezamem. Idealnie!

Sałatka z kurczakiem i suszonymi śliwkami
-podwójna pierś z kurczaka
-opakowanie rukoli
-2 pomidory
-1 czerwona cebula
-pół szklanki octu balsamicznego
-ok.3-4 łyżki czystego, ciemnego sosu sojowego
-1 łyżka octu jabłkowego
-2 łyżki białego sezamu
-opakowanie suszonych śliwek
-2 łyżki oliwy z oliwek
Robotę rozpoczynamy od namoczenia śliwek we wrzątku przez ok. 30 minut (nie będziemy przesadzać, w końcu nie chcemy sosu śliwkowego). Pierś z naszej kury kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy mięso, gdy mięso będzie z zewnątrz białe, a w środku jeszcze surowe, dolewamy ocet balsamiczny, ocet jabłkowy, sos sojowy i sezam. Dusimy w nim mięso, dopóki sos nie zgęstnieje. Wrzucamy odcedzone śliwki na patelnie i jeszcze przez parę minut dusimy. Pomidory kroimy w kostkę, cebulę tak samo, dodajemy rukole, mieszamy i dodajemy usmażonego kurczaka wraz ze śliwkami i sosem, warzywa z kurczakiem mieszamy tak by składniki się połączyły. Danie gotowe! Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz