niedziela, 11 września 2011

Spaghetti Bolognese!

Jak już wspominałam wcześniej kocham makarony. Z mięsem, z serem, z warzywami. Zapiekane, smażone, gotowane. Na każdy możliwy sposób. Dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić chyba najpopularniejszym przepisem. Co prawda każdy ma swój sposób przygotowywania Spaghetti Bolognese. Dzisiaj podzielę się z Wami moim :)



Spaghetti Bolognese

-ok 500g mielonego, wieprzowego mięsa
-szklanka przecieru pomidorowego
-1 biała cebula pokrojona najdrobniej jak się da
-jedna marchewka (starta na tarce)
-pół szklanki bulionu
-pół szklanki mleka
-parmezan do posypania
-sól, pieprz, tymianek, bazylia, oregano
-1-2 ząbki czosnku
-paczka makaronu do Spaghetti ( ja niechcący kupiłam wstążki)
-2-3 łyżki oliwy z oliwek (do smażenia)

Cebulę i marchew szklimy na oliwie z oliwek. Dodajemy mięso, doprawiamy pieprzem i solą, dusimy na wolnym ogniu po kilku minutach zalewamy bulionem, jeszcze chwilę dusimy aż bulion troszeczkę odparuje i dodajemy przecier. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Sos z mięsem doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, bazylią, oregano i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Następnie dolewamy mleko i gotujemy jeszcze przez parę minut na niewielkim ogniu. Makaron odcedzamy i przelewamy zimną wodą, by się nie kleił. Makaron w miseczkach polewamy sosem bolońskim i posypujemy parmezanem do smaku. Smacznego!

1 komentarz: