czwartek, 18 sierpnia 2011

makaron z kurkami w sosie serowym

Jakoże w końcu powoli nastaje sezon na moje ukochane kurki, można zacząć kombinować! Ostatnio u mojej kochanej Cioci była robiona tarta z kurkami, która wyszła nam wyśmienita, wczoraj zastanawiając się nad obiadem wpadłam na makaron z kurkami i kurczakiem w sosie serowym, który okazał się być strzałem w 10!


Makaron z kurkami i kurczakiem w sosie serowym
-opakowanie makaronu (ja użyłam spaghetti, ale lepsze wyjdzie z tagliatelle)
-ok. 200-300g kurek (zależnie od upodobania)
-1 kostka bulionowa
-1 cebula czosnkowa
-sól
-pieprz
-4 łyżki oliwy z oliwek
-1 podwójna pierś z kurczaka
Sos serowy:
-2 większe serki topione śmietankowe (np. Hochland)
-1 mniejszy serek typu Almette z ziołami (są takie w kostkach, nie pamiętam jakiej firmy)
-kostka startego na tarce o grubych oczkach żółtego sera (Np Emmentalera, albo Goudy)
-1 mała śmietana 18%
-pół szklanki mleka
-koperek suszony
-2 łyżki oliwy z oliwek
-pieprz
-szczypta gałki muszkatałowej
Zaczynami od wstawienia wody na makaron, nie zapomnijcie o tym by wodę posolić i dodać 2 łyżki oliwy by makaron się nie kleił. Następnie kroimy w kosteczkę cebulę, szklimy na rozgrzanej patelni razem z oliwą dodając po kolei do cebuli sól i pieprz. Kurki dokładnie myjemy i dorzucamy na patelnie, zalewamy jedną szklanką bulionu, dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i dusimy do miękkości. W międzyczasie zajmujemy się sosem. W rondelku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wlewamy śmietanę, dorzucamy 2 rozdrobnione serki topione, serek z ziołami i mieszamy tak by się zaczęły rozpuszczać. Możliwe że sos zacznie być za gęsty, wtedy dodajemy trochę mleka i mieszamy, powinno być lepiej. Gdy serki się roztopią, dorzucamy starty ser i dalej mieszamy, dolewamy resztę mleka by sos nie był za gęsty. Doprawiamy pieprzem, gałką muszkatałową i suszonym koperkiem. Pamiętajcie, że wszystkie sery muszą być roztopione! Sos wlewamy na patelnie z kurkami i cebulą, mieszamy. Makaron odcedzamy i przelewamy zimną wodą, następnie wlewamy trochę oliwy, dodajemy trochę soli, pieprzu i sam makaron mieszamy, potem mieszamy z sosem i kurkami. Tak przyrządzony makaron powinien wszystkim fanatykom kurek smakować :)

3 komentarze:

  1. także uwielbiam kurki!
    a wersja w kremowym sosie, z makaronem... ponętna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Też mam w planie makaron z kurkami. Bardzo lubię te grzyby i gdy tylko sie pojawiają, dość często goszczą na moim stole.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny pomysł! Faktycznie strzał w 10, przynajmniej w moim rankingu ;) Dodaję do wypróbowania i to jak najszybciej (kurki mam zamrożone :)) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń