środa, 10 sierpnia 2011

śniadaniowa pizza!

Od niedawna panuje u mnie w domu szał na pizze, przez ostatnie kilka dni z rzędu wszyscy domownicy życzyli sobie pizzę, robiona była między innymi hawajska, pizza z mąki razowej, ze szpinakiem i jajkiem, seriowa, tuńczykowa tak naprawdę to chyba wszystkie możliwe przepisy na pizze zostały już przestestowane. Wczoraj zastanawiając się co zrobić na śniadanie Adamowi, wiedząc, że uwielbia pizze i nadal nie ma jej dość wpadłam na przepis na 'śniadaniową pizze'.


Śniadaniowa pizza (porcja dla dwóch osób)
-jedna paczka ciasta francuskiego
-jednak paczka tartej mozzarelli
-pokrojona w kostkę szynka(nie ma znaczenia jaka, byleby Wam smakowała)lub mała puszka tuńczyka w sosie własnym
-kilka pieczarek
-1 mała cebula
-2-3 jajka
-kulka mozzarelli
-koperek
-szczypiorek
-sól
-pieprz
-papryka słodka i ostra
-oregano
-bazylia
Najpierw rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ciasto francuskie przekrajamy przez połowę i dzielimy na dwa kwadraty/prostokąty (jedna połowa na osobę). Następnie zaginamy krawędzie ciasta do środka tak by utworzyć ''ścianki''. Następnie roztrzepujemy w miseczce jajka i doprawiamy po kolei solą, pieprzem, oregano. Roztrzepane jajka wylewamy na ciasto (trzeba pamętać by ścianki były dobrze pozlepiane inaczej wszystko się wyleje!). Teraz posypujemy jajka tartą mozzarellą (wedle upodobania, u mnie w domu wszyscy lubią dużo sera), posypujemy pokrojoną w kosteczkę cebulą, kładziemy pokrojoną w kostkę szynkę lub tuńczyka, pokrojone w plasterki pieczarki, mozzarelle w kulce kroimy na plasterki i kładziemy na wierzch. Na koniec jeżeli zostało trochę tartej mozzarelli można jeszczę trochę posypać na wierzchu, potem doprawiamy papryką ostrą i słodką, posypujemy oregano, bazylią, świeżym koperkiem i szczypiorkiem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 10-15min aż ser się stopi a jajko zetnie. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz