niedziela, 28 sierpnia 2011

Letnie Quiche Lorraine

Kocham wszelkie tarty, mogę je przyrządać i się nimi objadać bez końca. Jednak od długiego czasu chodziło mi po głowie 'Quiche Lorraine', czyli po naszemu 'Tarta Lotaryńska'. Tradycyjna receptura nakazuje przyrządzać ją z dużą ilością cebuli i boczku, moja jednak została zmodyfikowana ze względu na pierś z kurczaka i brokuły czekające na swoją kolej w lodówce :)


Letnie Quiche Lorraine:
Ciasto:
-250g mąki pszennej
-100g masła
-2 jajka
-szczypta soli
-ćwierć szklanki zimnej wody
Nadzienie:
-podwójna pierś z kurczaka
-1 większa cebula
-pół kiści brokułów
-pół szklanki bulionu
-szczypiorek
-sól
-pieprz
-pół łyżeczki curry
-pół papryczki chilli z pestkami
-jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
-200g startego żółtego sera
-suszony koperek
-200ml śmietany
-4 jajka
-100ml mleka
Najpierw bierzemy się za ciasto. Mąkę siekamy z miękkim masłem, jajkami, solą, wody dodajemy tyle ile ciasto zabierze. Ugnieść na gładko, zagnieść kulę i wstawić na ok. 30 minut do lodówki. W tymczasie przygotowujemy farsz. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, cebulę, chilli i szczypiorek drobno siekamy. Wszystko wrzucamy na rozgrzaną patelnie, smażymy na oliwie z oliwek. Brokuły gotujemy do miękkości, potem wrzucamy na patelnie do reszty składników, zalewamy połową szklanki bulionu, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy curry, solą i pieprzem. Wszystko dusimy dopóki bulion nie przejdzie przez składniki. W międzyczasie zajmujemy się zalewą jajeczną. Do śmietany dodajemy jajka, dolewamy mleko i trzepaczką ubijamy tak by składniki się pomieszały. Ciasto wyciągamy z lodówki, wykładamy nim formę do tarty, gęsto nakłuwamy widelcem by ciasto nie spuchło podczas pieczenia, farsz z patelni przekładamy na wyłożoną ciastem formę i zalewamy masą jajeczną, posypujemy serem i suszonym koperkiem. Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 45-50 minut aż do zarumienienia. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz