wtorek, 27 listopada 2012

''Burger from hell'' :)

Po jednym z odcinków Masterchef'a zauważyłam nagły skok popularności burgerów. Z tego co mi wiadomo wiele osób (zarówno wśród moich znajomych jak i użytkowników) byłi "zażenowani" pomysłami uczestników na prawdziwego burgera. Moim zdaniem jest to o tyle fajne danie, że można wrzucić do niego co się chcę. Ostatnio zainspirowana ilością pomysłów na bohatera dzisiejszego dnia, natknęłam się na program ''Man vs. Food" gdzie w jednym z odcinków gospodarz programu wybrał się do ''Coyote Bluff Cafe'' w Amarillo w Texasie by spróbować najsłynniejszego burgera w stanie :) Oczywiście domyślam się, że wersja moja i mojego chłopaka odbiega wielce od pierwowzoru, ale jest naprawdę ''porządna''. Jeżeli lubie ostre jedzenie, to naprawdę zachęcam do wypróbowania przepisu, bo jest prawdziwie z piekła rodem :D


"Burger from Hell":
-500g mielonego mięsa wołowego (najlepiej zmielonego 2 razy)
-1 cebula
-2 ząbki czosnku
-łyżeczka tabasco
-parę kropel sosu Worchestershire
-2-3 łyżki musztardy
-łyżeczka octu z zalewy japaleno
-2 łyżeczki oliwy z oliwek
-1 jajko
-80g bułki tartej
-sól, pieprz

Dodatki:
-4 papryczki japaleno
-2 plasterki pomidora
-100g tartego sera typu cheddar
-4 plastry boczku
-2 bułki

Sos:
-2 łyżki majonezu
-3 łyżki ketchupu
-łyżeczka musztardy
-pół łyżeczki płatków chili

 Cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oliwy. Mięso mielimy dwa razy, po czym dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażoną cebulę, tabasco, Worchestershire, musztardę, ocet i mieszamy. Potem dodajemy jajko, bułkę tartą i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni grillowej przez ok. 3 minuty z każdej strony. 
 Jalapenos kroimy w prążki (po dwie na jednego burgera), paski boczku smażymy "na sztywno".
Na burgera kładziemy nasze pokrojone jalapenos i przykrywamy serem, wstawiamy do piekarnika by ser się stopił. Równocześnie opiekamy w piekarniku bułki tak by były chrupiące ;)
 W czasie gdy ser z bułkami są w piekarniku, przygotowujemy sos. Majonez, ketchup i musztardę dokładnie mieszamy, dodajemy chili i ponownie dokładnie mieszamy.
 Gdy ser będzie stopiony, a bułki opieczone, wyciągamy je z piekarnika, smarujemy bułki sosem, wkładamy burgera, boczek i pomidora i walczymy z żywiołem :)

1 komentarz: