poniedziałek, 26 listopada 2012

Pizza "Polonaise" i łososiowa z jajkiem.

Ostatnio blogspot zalazł mi za skórę...Męczyłam się z notatką o pizzy przez 45 minut, była piękna, długa, poetycka, zabawna i w ogóle najlepsza, gdy nagle spłatał mi figla i wszystko skasował (i nie jest to moja wina ;)). Tak więc ze względu na moją kłótnię z blogspotem wrzucam same przepisy bez dłuższej mowy wstępnej :)
 PS. Czy może być coś lepszego niż łosoś, szpinak, sos beszamelowy i jajka sadzone?


 łososiowo-szpinakowa prosto z pieca :)
Polonaise (wszystko co polskie!) przed pieczeniem :)

Jeżeli cały czas poszukujesz idealnego przepisu na ciasto do pizzy, to właśnie oto go znalazłeś :)
Moje ciasto na pizze (wychodzą dwie blachy):
-4 szklanki mąki pszennej
-100g świeżych drożdży
-8 łyżek mleka
-4 łyżki cukru
-2 łyzeczki soli
-4 łyżki oliwy z oliwek
-szklanka wody

Rozpoczynamy od skruszenia drożdży do miseczki, zasypania ich cukrem i zalania mlekiem (lekko podgrzanym), po czym przykrycia ściereczką i odstawienia w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (najlepiej przy kominku jeżeli się ma, ale uprzednio nagrzewana przez 3 minuty mikrofalówka też ujdzie ;)). Drożdże powinny zwiększyć objętość conajmniej dwukrotnie.
 Gdy drożdże już wyrosną dodajemy do nich przesianą przez sitko mąkę, sól, wodę i oliwę po czym wyrabiamy ciasto. Ciasto jest odpowiednio wyrobione jeżeli nie klei się do rąk i jest elastyczne. Tak wyrobione ciasto odkładamy znowu w ciepłe miejsce by znowu dwukrotnie się zwiększyło.
Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy na pożądaną grubość, powiem tylko tyle że zarówno cienkie jak i grube jest doskonałe ;)

Pizza z pieczonym łososiem, szpinakiem i jajkiem:
-5 (ok.500g) dzwonków z łososia
-opakowanie mrożonego szpinaku
-150g mozzarelli
-4 jajka
-sok z 1 cytryny
Sos beszamelowy (zamiast pomidorowego):
-4 łyżki masła
-4 łyżki mąki
-półtorej szklanki mleka
-4 łyżeczki soku z cytryny
-gałka muszkatałowa
-sól i pieprz

Łososia solimy, pieprzymi i zalewamy sokiem z jednej cytryny, po czym pieczemy w 180 przez 30-35min. Szpinak rozmrażamy na patelni. Gdy łosoś będzie gotowy oddzielamy mięsco od ości i dzielimy na mniejsze kawałeczki. W czasie gdy łosoś będzie stygł zjamujemy się sosem. Na niewielkim ogniu topimy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy tak by w zasmażce nie powstały grudki, powoli dolewamy mleka ciągle mieszając. Sos powinien po 2-3min zacząć gęstnieć, doprawiamy wedle uznania sokiem z cytryny, gałką muszkatałową oraz solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia i tak przygotowanym sosem smarujemy spód do pizzy, który następnie przykrywamy szpinakiem, łososiem i posypujemy serem. Na koniec wbijamy jajka na wierzch i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na ok.15 minut.

Pizza "Polonaise"(najbardziej polska pizza ever):
-1kg małych buraczków (upieczonych w folii aluminiowej w 180 stopniach przez 40-50min)
-2 czerwona cebule
-200g bryndzy
-świeży lub suszony tymianek
-odrobina octu balsamicznego do polania (opcjonalnie)

''Sos'' do pizzy:
-250g twarogu
-3 ząbki czosnku
-tymianek
-sól, pieprz

Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem, odstawiamy do lodówki. Upieczone buraczki kroimy w talarki. Cebulę siekamy po czym przelewamy gorącą wodą by straciła ostry smak. Rozwałowany spód smarujemy twarożkiem, posypujemy cebulą, rozkładamy buraczki, posypujemy skruszoną bryndzą i tymiankiem, kropimy octem balsamicznym. Tak przygotowaną pizze wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na ok 15 minut. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz