czwartek, 8 listopada 2012

Tarta Hawajska :)

Jak już pisałam wcześniej uwielbiam jesień, ale ta aktualna niestety nas już nie rozpieszcza swoją dobrą stroną. Bynajmniej nie w Gdyni. Od kilku dni ciągle pada deszcz i ma prawo zamarzyć się miła podróż w tropiki, narazie póki co jedynie na talerzu. Przepis (na który się natknęłam na bbc.com w dziale ananasa, został i tak zmodyfikowany) pochodzi jeszcze z czasów świetności mojego piekarnika. Myślę, że kiedy spróbujecie tej tarty, błyskawicznie przeniesiecie w naprawdę odległe, ciepłe miejsce :)



Hawajska tarta:

Ciasto:
-90g utartego na tarce twardego masła
-200g mąki
-50ml syropu z ananasa (z puszki)
-szczypta soli
-łyżeczka curry
-łyżeczka słodkiej papryki

Nadzienie:
-podwójna pierś z kurczaka (pokrojona w kostke)
-czerwona i żółta papryka pokrojona w paski
-kilka plastrów ananasa z zalewy
-drobno posiekany świeży imbir
-prążki jasnej części pora
-opcjonalnie posiekana papryczka chili*
-oliwa do smażenia

Masa do zalania:
-3 jajka
-4-5 łyżek kwaśnej śmietany
-sól, pieprz
-curry
-ostra papryka
-ok 70g tartego sera (rodzaj wedle uznania, ale odradzam parmezan i Grana Padano, ja dałam mozarelle zmieszaną z goudą)

Danie rozpoczynamy od zagniecienia ciasta: masło ucieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy wszystkie kolejne składniki i zagniatamy dopóki ciasto nie będzie gładkie (takie jak prawidłowe kruche :)), zawijamy w folie i na czas przygotowania nadzienia wstawiamy do zamrażalnika. 
Kurczaka podsmażamy z porem, imbirem i chili na oliwie, pokrojoną w paski paprykę dodajemy na sam koniec. Z lodówki wyciągamy ciasto i wykładamy nim forme, dokładnie nakłuwając widelcem by nie napuchło w trakcie pieczenia, następnie wykładamy na ciasto nadzienie.
Jajka rozkłócamy ze śmietaną, przyprawami i serem, taką masą zalewamy nadzienie.
Tartę pieczemy w piekarniku z włączonym termoobiegiem przez ok 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego :)

1 komentarz:

  1. przepisy są świetne, na pewno nie jeden wykorzystam:):) dorzucam do obserwowanych, przynajmniej będę na bieżąco:)

    OdpowiedzUsuń