czwartek, 28 marca 2013

Dania do 4zł #5: Pomidorowe gnocchi

Powoli pogoda zaczęła nas rozpieszczać. Słońce świeci, ptaki ćwierkają, hormony szaleją-idzie wiosna...i koniec miesiąca...i święta...i moje urodziny...i ten...no taka sytuacja. Dzisiaj mój dzień rozpoczął się wyjątkowo dobrze, zaczynając od nocnej niespodziewanej wizyty "wesołej" Kamy, kończąc na dzisiejszym poranku, który minął pod patronatem "głupoty" z moją siostrą, która z wrażenia zapomniała wziąć ze sobą do pracy przygotowanego prowiantu <huehuehue>
Dobra, ale już koniec głupot. Lets get down to business. Dzisiaj będą pomidorowe gnocchi-trochę pracochłonne, ale dobre=tanie, w sam raz na koniec miesiąca i przyoszczędzenie przed weekendem, tak żeby można rozpuścić reszte swoich milionów na inne atrakcje. Także tego...
 


 
 
Pomidorowe gnocchi w sosie maślano czosnkowym:
 
Ciasto:
-1kg zimnioków
-łyżka soli
-100g mąki
-1 roztrzepane jajko
-3 łyżki koncentratu pomidorowego
 
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków, dodać koncentrat, mąkę i jajko. Dokładnie wymieszać. Z tak przygotowanego ciasta uformować wałek, kroić jak kopytka i dociskać widelcem (widocznie na zdjęciu 2). Gotować we wrzącej osolonej wodzie, wyciągać łyżką cedzakową odrazu jak wypłyną na powierzchnie.
 
Sos:
-1/3 kostki masła
-pół natki pietruszki
-sól, pieprz
-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
 
Masło topimy w rondelku na małym ogniu, do roztopionego masła dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pietruszkę i przyprawiamy wedle gustu. Podajemy z gnocchami.


2 komentarze: