sobota, 16 marca 2013

Jogurtowa pizza z musem z awokado i jajkami

Wczorajszy powrót z imprezy do domu nie należał do najłatwiejszych. Przejście przez całe miasto piechotą w stanie "lekko" wskazującym należy do grupy "sportów ekstremalnych", a w dodatku nie najprzyjemniejszych. Musiałam sobie jakoś zrekompensować spalone kalorie, co z tego że była 3 nad ranem? Dzisiaj przepis który uratował mi życie :)
 
 
Jogurtowa pizza z musem z awokado i jajkami:
 
 
Ciasto:
-1 kostka świeżych drożdży
-6 łyżek oliwy z oliwek
-3 szklanki mąki
-3 szklanki jogurtu naturalnego
-łyżeczka soli
-8 łyżek mleka
-4 łyżki cukru
 
Drożdże kruszymy do miseczki, zalewamy lekko podgrzanym mlekiem i zasypujemy cukrem. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy drożdże wyrosną przesiewamy do miski mąkę i dodajemy jogurt, sól, oliwe i drożdże. Ciasto wyrabiamy, w razie potrzeby podsypać mąką. Odstawiamy do wyrośnięcia.
 
Topping:
-1 dojrzałe awokado
-1 czerwona cebula
-sól i pieprz
-3 łyżki soku z cytryny
-2 łyżki majonezu* (opcjonalnie)
-4-5 jajek
 
Z awokado drążymy miąższ i blendujemy razem z cebulą, majonezem, sokiem z cytryny. Doprawiamy do smaku. Rozwałkowane ciasto pokrywamy musem z awokado i wbijamy jajka. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez ok. 15-20min. Smacznego! :)
 

 


1 komentarz: