czwartek, 14 marca 2013

Dania do 4zł #3: Tort ziemniaczany

Po długim zaniedbaniu co czwartkowego cyklu dań do czterech złotych przyszła pora na wielki come back. Od dłuższego czasu zabierałam się za zrobienie wytrawnego tortu. Były już naleśnikowe, kanapkowe, szpinakowe i mnóstwo innych. Przy czwartku, myśląc o cyklu dań "na gorszy czas", pomyślałam oczywiście o naszych polskich i niezawodnych ziemniakach. Tanie i dają ogromne pole do popisu. Kolejnym składnikiem oczywiście jest cebula (hue hue hue)-w moich kręgach znana jako symbol "polaczkowatości" no i mój ukochany szpinak (wersja bogatsza) :D
 
 
 
Tort ziemniaczany:
-2kg ziemniaków
-2 cebule
-1 kiełbasa
-paczka mrożonego szpinaku
-3 jajka
-4 łyżki mąki
-1 marchewka
-majeranek, sól, pieprz
 
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na dużych oczkach, razem z marchewką. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy z pokrojoną w kostkę kiełbasą. Szpinak rozmrażamy na patelni. Do startych ziemniaków dodajemy szpinak, jajka, podsmażoną cebulę z kiełbasą i mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do tortownicy wysmarowanej olejem. Do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika wstawiamy forme i pieczemy przez godzinę. Po godzinie, wyciągamy z tortownicy i podajemy póki ciepłe. U mnie został podany z domowym sosem czosnkowym :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz