środa, 6 lipca 2011

Azjatyckie pierożki DIM-SUM


Ja i moja siostra od zawsze jesteśmy fankami kuchni azjatyckiej. Miałyśmy przyjemność spróbować jej w wielu krajach i w każdym była kompletnie inna. Kuchnia ta w większości zalicza się do Fusion Cuisine, czyli jest połączeniem różnych tradycji i nurtów kulturalnych. Dzisiaj podam przepis mojej siostry na azjatyckie pierożki DIM-SUM

Azjatyckie pierożki DIM-SUM

Ciasto:
-2 szklanki mąki
-pół szklanki ciepłej wody
-sól

Farsz:
-dwie piersi z kurczaka lub 2 paczki paluszków krabowych
-sól
-pieprz
-łyżka soku z limonki i odrobina skórki z limonki
-łyżka sosu sojowego
-szczypta słodkiej papryki
-szczypta ostrej papryki
-szczypta curry
-2 łyżki świeżego imbiru

Sos:
-6 łyżek sosu sojowego
-sok i skórka z 1/2 limonki
-pół łyżki oleju sezamowego
-1 łyżka cukru
-1 ząbek czosnku
-3 łyżki przegotowanej wody
-1-2 łyżki świeżego imbiru

Wsypujemy dwie szklanki mąki do wysokiej miski, wsypujemy sól, następnie stopniowo wlewamy wodę i zagniatamy ciasto. Wsadzamy na 15 min do lodówki by się schłodziło.
Kroimy drobno mięso lub paluszki krabowe, następnie za pomocą blendera miksujemy mięso na gładką masę. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, imbirem, sokiem z limonki, skórką z limonki, słodką i ostrą papryką, curry i łyżką sosu sojowego, mieszamy by składniki były równomiernie rozprowadzone w masie. Wstawiamy masę do lodówki na 15 minut by lekko się zamarynowała. Wyciągamy ciasto, wałkujemy Pamiętajmy jednak o tym że ciasto musi być bardzo cienko rozwałkowane, dlatego polecam na stolnicy rozsypać mąkę by ciasto nie przylegało. Ciasto rozwałkowujemy na podłużny pasek a następnie odkrawamy z niego kwadraty. Jeżeli ciasto nie wyszło zbyt cienkie, można je trochę porozciągać. Wyjmujemy mięso z lodówki i łyżeczką nakładamy na środek kwadracików, zawijamy przeciwległe rogi ku sobie i potem lekko skręcamy czubek. Pierożki gotujemy na parze w specjalnym naczyniu bambusowym, albo w sitku lekko posmarowanym oliwą żeby się nie przyklejały. Pamiętajmy o tym by sitko nie dotykało wody dlatego lepiej użyć mniejszego garnka, następnie przykryć przykrywką. Gotujemy pierożki ok 10 min. W międzyczasie zajmujemy się sosem.

Sos

Do miseczki wlewamy sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na tarce imbir, sok i skórkę z limonki, pół łyżki oleju sezamowego, 3 łyżki przegotowanej wody i łyżkę cukru. Wszystko mieszamy i podajemy z pierożkami.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz