poniedziałek, 4 lipca 2011

Chlebek z łososiem i fetą


Jedną z moich ulubionych ryb jest łosoś, nadaje się niemal do wszystkiego, bardzo dobrze komponuje się z różnego rodzaju tartami i muffinkami. Tak jak już obiecałam, dzisiejszy przepis nie zawiera szpinaku, a mojego ulubionego łososia! W założeniu miałam dzisiaj upiec muffinki z łososiem i fetą, ale jakoże wszystkie sklepy w pobliżu cierpią na deficyt jednorazowych, papierowych foremek do babeczek (papilotek), skończyło się na tym, że upiekłam chleb.Przepis jest prosty i przyjemny w robieniu, a efekt smaczny i wytworny :)


Chlebek z łososiem i fetą

-wędzony łosoś (ok. 150g)
-pół sera feta (135g)
-1 rozbełtane jajko
-roztopione masło (ok 80g)
-rozmaryn
-koperek (użyłam suszonego, ale świeży również może być)
-cebulka prażona (opcjonalnie, ponieważ trochę się przypala z wierzchu podczas pieczenia)
-mąka z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia (300g)
-mleko (225ml)
-sól
-pieprz


Najpierw trzeba rozgrzać piekarnik do 200C. Następnie roztapiamy masło w rondelku na małym ogniu. Gdy masło się rozpuści i ostygnie dodajemy do niego roztrzepane jajko i wlewamy mleko, składniki mieszamy. Dodajemy masę do mąki i mieszamy na gładko. Dorzucamy rozmaryn, koperek, sól i pieprz. Na sam koniec dorzucamy drobno pokrojonego wędzonego łososia i drobno pokrojoną fete, ciągle mieszając, tak żeby składniki były równomiernie rozprowadzone w cieście. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i następnie wlewamy do niej masę na chleb, posypujemy z wierzchu rozmarynem i prażoną cebulką i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 20-25 minut. Po upieczeniu wyciągamy chleb, żeby ostygł (wtedy będzie się łatwiej kroił i nie będzie się rozpadał). Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz