środa, 23 stycznia 2013

Lasagne soup

Od początku zastanawiałam się jak po polsku nazwać tą zupę "Zupa lazaniowa", "Zupa lasagne"? Żadne mi nie brzmi, więc pozostałam przy angielskiej nazwie która moim zdaniem dużo lepiej się sprawdza ;)
Jest to urocza i mniej pracochłonna odmiana tradycyjnego, lubianego przez wszystkich dania. Może z wyglądu trochę przypomina zupę gulaszową, ale w smaku naprawdę dużo bardziej przypomina lasagne :)




Lasagne soup/Zupa lasagne:

-500g mięsa mielonego lub kiełbasy
-2 średnie cebule
-3 łyżki koncentratu pomidorowego
-5 ząbków czosnku
-puszka krojonych pomidorów
-2 kostki rosołowe
-łyżeczka ostrej papryki
-łyżka octu balsamicznego
-dwie łyżeczki suszonego oregano
-łyżeczka suszonej bazylii
-sól
-pieprz
-2 liście laurowe
-1,5l wody
-400g makaronu fusilli (świderki)
-2 łyżki oliwy z oliwek
-3/4 szklanki mleka
-ser typu corregio, parmezan

Mięso podsmażamy na oliwie z oliwek (kiełbase kroimy w kosteczkę) aż zbrązowieje, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i wszystko smażymy aż zmięknie. Dodajemy posiekany czosnek, oregano i koncentrat pomidorowy, wszystko mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy aż koncentrat zacznie lekko brązowieć. Dodajemy pomidory z puszki,zalewamy wodą. Wrzucamy kostki rosołowe, liście laurowe, ostrą paprykę, ocet i bazylię. Zabielamy mlekiem i gotujemy na średnim ogniu. W międzyczasie gotujemy makaron wedle przepisu na opakowaniu. Podajemy z makaronem i posypujemy serem, smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz