piątek, 20 kwietnia 2012

Paczuszki zawinięte w liście szpinaku

Ostatnio moja kochana Mamusia ze względu na moją obsesje kupiła mi pięęęękny pęczek świeżego szpinaku. Leżał tak ze dwa dni, a ja się zastanawiałam nad czymś oryginalnym i pysznym, w końcu wpadło mi do głowy idealne rozwiązanie! Dlaczego by nie zrobić pasty z piersi z kurczaka, fety, szpinaku i duuuuużej ilości przypraw? Dodatek sosu cytrynowego, okazał się być strzałem w dziesiątkę i nieskromnie stwierdzę, że do tej pory jeszcze żadne tegoroczne moje danie tak mi nie smakowało jak to!



Paczuszki z farszem z kurczaka, fety i szpinaku:


Farsz:
-ok 300g liści szpinaku
-270g fety
-300g mięsa z piersi kurczaka
-sól, świeżo zmielony pieprz, papryka ostra
-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praske
-ok 200g dużych liści szpinaku do zawijania w nie pasty

Sos:
-300g śmietany 12%
-sok z 1 cytryny
-posiekany koperek
-sól, świeżo zmielony pieprz, odrobina gałki muszkatałowej
-ząbek czosnku przeciśnięty przez praske
-1 żółtko
-ser do posypania

Piekarnik rozgrzewamy do 200stopni. Szpinak siekamy i smażymy na maśle z dodatkiem soli i pieprzu. Kurczaka gotujemy w wodzie z dodatkiem ''warzywka'' lub kostki bulionowej. Fete rozgniatamy w misce widelcem, dodajemy czosnek, ugotowanego kurczaka pokrojonego w drobną kostkę i usmażony szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Wszystko mieszamy razem na w miarę gładką paste (nie blendujemy!). Tak przygotowaną pastę zawijamy w liście szpinaku podobnie do springrollsów lub krokietów, układamy w żaroodpornym naczyniu obok siebie. Nie przejmujcie się jeżeli liście lekko popękają, nic się nie stanie. Przystępujemy do sosu w rondelku na małym ogniu rozgrzewamy odrobinę masła i dodajemy śmietanę. Cytrynę rolujemy po blacie by odrobinę zmiękła i żebyśmy uzyskali w ten sposób jak najwięcej soku. Dodajemy do śmietany sok z cytryny, przyprawiamy solą, pieprzem, gałką i czosnkiem, zagotowujemy wszystko tak by sos był ciepły, pamiętajcie, że nie powinien ''bulgotać'', po zdjęciu z ognia wrzucamy do niego żółtko i szybko mieszamy by się nie ścieło. Tak przygotowanym sosem polewamy nasze paczuszki, posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku przez 15min, tak by ser stopniał. Mam nadzieję, że to danie zasmakuje Wam i Waszym domownikom, równie jak moim! Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz