środa, 18 kwietnia 2012

O kurczaku, kuskusie i grillowanych warzywach

Ostatnio cierpię na brak czasu na gotowanie, co skutkuje brakiem częstych aktualizacji bloga, chcę z góry bardzo za to przeprosić. Przedwczoraj i wczoraj w końcu znalazłam chwilę by zrobić obiad, a nie wyręczać się siostrą lub mamą :) Dzisiejszy przepis pochodzi z przedwczoraj, miałam wtedy ogromną ochotę zjeść coś zdrowego i nie mieć później wyrzutów sumienia, chyba każdemu zdarzają się takie dni, prawda? :) Połączenie kuskusu, piersi z kuraka, grillowanych warzyw i jogurtu naturalnego jest po prostu DOSKONAŁE! A satysfakcja że zjadło się coś lekkiego, zdrowego i zarazem tak pysznego jest jeszcze lepsza! Polecam wszystkim ten przepis i z pewnością do niego jeszcze wrócę! Chciałabym przeprosić za gorszą jakość zdjęć, ale mój aparat jest aktualnie w naprawie i nie zanosi się na jego szybki powrót...



Kuskus z kurczakiem, grillowanymi warzywami i jogurtem naturalnym:

-1 cukinia
-1 podwójna pierś z kury
-200g pomidorków koktajlowych
-1 bakłażan
-1 papryka czerwona
-1 brokuł
-jogurt natualny
-300g kuskusu

Marynata do mięsa:
-2 ząbki czosnku drobno pokrojone
-papryka suszona ostra
-sól i świeżo zmielony pieprz
-ok 4-5 łyżek oliwy z oliwek

Dressing do polania warzyw przed grillowaniem:
-50ml oliwy z oliwek
-suszone oregano
-4 ząbki czosnku
-sól i świeżo zmielony pieprz
-łyżka soku z cytryny


Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, warzywa kroimy w słupki (nie gotujemy nic wcześniej! nawet brokułów!)a pomidorki na połówki. Bakłażana obsypujemy solą i odstawiamy na 30min aż puści wodę. W trakcie gdy bakłażan zajmuję się sobą my zajmujemy się kurą. Kroimy pierś w paski i marynujemy w naszej marynacie. Kiedy bakłażan już puści wodę przelewamy go wodą w sitku i warzywa umieszczamy do żaroodpornego naczynia, polewamy naszym dressingiem i wstawiamy do piekarnika na ok 20min (tak jest w moim, a jemu słabo idzie), lub mniej, zależnie od piekarnika. Kuskus przyrządzamy wedle przepisu na opakowaniu, ale zalewamy bulionem drobiowym* nie wodą. Kurczaka smażymy na patelni aż do zarumienienia, wyciągamy warzywa z piekarnika. Do miseczek nakładamy kuskus, lekko ugniatamy żeby był płaski, na to warzywa i kurczaka i na koniec zalewamy jogurtem naturalnym! Można podawać na ciepło i na zimno. Smacznego!

*Dobrym wyjściem dla ludzi nie jedzących mięsa jest wypróbowanie wegetariańskiej wersji bez kurczaka, a np z tofu i z bulionem warzywnym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz