poniedziałek, 27 lutego 2012

Tradycyjne hiszpańskie Empanadas

Po długiej zimie w powietrzu nareszcie czuć wiosnę, dni robią się coraz dłuższe i powoli po długich mrozach temperatura zaczyna iść w górę, ptaki ćwierkają, słońce świeci, aż chce się żyć! Osobiście nienawidzę mrozu (nie jestem przyzwyczajona i marznę nawet przy 15 stopniach!), ale kocham śnieg, dorastając w Hiszpanii nigdy go nie miałam i gdy tylko zacznie padać cieszę się jak dziecko i biegam od okna do okna :) W czasie ostatnich mrozów zatęskniłam za prawdziwym hiszpańskim jedzeniem i tak oto przypomniałam sobie o Empanadas, tradycyjnych hiszpańskich pieczonych pierogach z farszem warzywno-mięsnym.







Tradycyjne hiszpańskie Empanadas:

Kruche ciasto:
-250g mąki pszennej
-120g masła
-kilka łyżek lodowatej wody
-szczypta soli

Farsz:
-500g mięsa mielonego (może być mieszanka wołowiny i wieprzowiny)
-2 papryki (jedna czerwona, jedna żółta)
-ok. 200ml passaty pomidorowej
-puszka kukurydzy*
-puszka czerwonej fasoli*
-1 cebula czosnkowa
-sól
-pieprz cayenne
-2 ząbki czosnku
-2 rozbełtane jajka

Rozpoczynamy od ciasta kruchego, masło siekamy z mąką dorzucamy szczypte soli i wodę, zagniatamy i wkładamy do lodówki na pół godziny. Następnie bierzemy się za farsz. Oliwe z oliwek rozgrzewamy na dużej patelni, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i wrzucamy mięso, smażymy dopóki mięso nie będzie miało grudek, przeciskamy do farszu czosnek a pokrojone w drobną kostke papryki wrzucamy do reszty(jeżeli używamy kukurydzę i czerwoną fasolę, to również dodajemy) zalewamy passatą i dusimy przez ok. 20-25 min aż wszystkie składniki będą miękkie. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Ciasto wyciągamy z lodówki, wałkujemy i szklanką wycinamy kółeczka, potem znowu wałkujemy, napełniamy farszem i zawijamy jak pierogi, brzegi można docisnąć widelcem. Kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy dopóki się nie zarumienią (ok. 20-25min). Smacznego!

*tych składników nie używałam, ale idealnie się komponują z resztą :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz