niedziela, 26 lutego 2012

Noc Oscarowa i amerykański przepis!

Po długim zastoju w końcu znalazłam chwilę by podzielić się czymś fajnym, a ze względu na dzisiejszą okazje musi to być coś związane z USA! Dzisiaj w nocy odbędzie się 84 (!) gala rozdania nagród Amerykańskiej Akademii Filmowej tzw ''Oscarów''. Od lat jestem zakochana w kinie, filmie i z tym wiążę również moją przyszłość, nie wyobrażam sobie tego inaczej. A jakie jest Wasze podejście do filmów? Macie może swoich faworytów do tegorocznej statuetki?
Dziś podzielę się przepisem na ''Peanut butter cups'', które są bardzo popularne w Stanach, swego czasu przywoziłam je do Polski na potęgę, bo nie mogłam przestać ich jeść. Będą idealną, szybką i łatwą przekąską na transmisję Oscarową!


Peanut butter cups (ok. 14):

-słoik niesolonego masła orzechowego (najlepsze będzie to chrupiące)
-2 tabliczki mlecznej czekolady
-ok.3/4 szklanki cukru pudru
-1/4 łyżeczki soli
-ok. 14 małych papilotek

Masło mieszamy z cukrem pudrem i solą na gładką masę, wstawić na chwileczkę do mikrofalówki by łatwiej się je nakładało do papilotek. Pokruszoną czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej na gładką masę. Następnie napełniamy jedną łyżką czekolady spód papilotek, bardzo ważne jest by była rozprowadzona równomiernie, potem na czekoladę kładziemy łyżeczkę (lub 2, jak kto woli) masy z masła orzechowego i polewamy czekoladą, tak by przykryła masło orzechowe. Po wypełnieniu wszystkich papilotek wstawiamy czekoladki do lodówki by zastygły, powinny być gotowe to zjedzenia po około godzinie lub półtorej. Smacznego! :)



1 komentarz:

  1. Też je uwielbiam, szkoda, że w Polsce nie ma;) Ale można zrobić własnoręcznie, też pyszne:D

    OdpowiedzUsuń