niedziela, 26 stycznia 2014

Szybki chleb kukurydziany

Jak już wspominałam, od nowego roku dzielnie trwam na diecie bezglutenowej. Jak wiadomo dieta bezglutenowa wyklucza wszelkiego rodzaju pieczywo (nawet nie wiecie ile bym dała za ciepłą bułeczkę z pieca). Więc, trzeba sobie radzić inaczej. Przeszperałam internet w poszukiwaniu przepisu na bezglutenowy chleb kukurydziany. Wariacji jest mnóstwo, ale mi zależało na czasie. Zawsze bałam się zabrać za chleb, ze względu na to że "czas" potrzebny do jego wykonania mnie przerażał, teraz jednak w przyszłości planuję kupić maszynkę do pieczenia chleba, ponieważ ułatwia ona wiele. Chleb na który podaję przepis, jest szybki w przygotowaniu, puszysty, ma piękny słoneczny kolor i przede wszystkim jest bardzo, bardzo smaczny!
Podejrzewam, że wyśmienicie smakowałby z pastą z czerwonej fasoli.



Bezglutenowy chleb kukurydziany:

-400g mąki kukurydzianej
-szklanka i dwie łyżki jogurtu naturalnego
-1 jajko
-półtorej do dwóch łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia (proszek zawiera gluten, jest zmieszany z mąką)
-3 łyżki oleju
-łyżka soli
-można dodać inne przyprawy wedle uznania np. paprykę wędzoną (w moim wypadku),curry lub łyżeczkę miodu.

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy formujemy bochenek, lub ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem keksówki. Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Po 40 minutach wciągamy, musimy moment poczekać żeby chleb przestygnął zanim go wyciągniemy z keksówki. Chleb jak jest kompletnie ostudzony mniej się kruszy i jest dużo łatwiejszy w pokrojeniu.
Smacznego!

2 komentarze: