środa, 25 stycznia 2012

Gambas con salsa de tomate y azafrán

Kocham, ubóstwiam i uwielbiam krewetki. Wychowując się w Hiszpanii, w kraju w którym owoce morza są spożywane na pierwszym miejscu, raczej nie miałam innego wyjścia jak je pokochać. W Hiszpanii królują one o każdej porze posiłku. Na śniadanie, tapas (słynne hiszpańskie przekąski na zimno i ciepło), obiad i bardzo ważną i najbardziej celebrowaną przez hiszpanów-kolację. Najsłynniejsze są w odsłonie ''Gambas al ajillo'' czyli w oliwie i w czosnku i w tych właśnie jestem zakochana najbardziej. Dzisiaj podzielę się przepisem na krewetki w sosie pomidorowym z winem i szafranem, które ostatni raz robiłam w wakacje w hiszpanii, odwiedzając tam moją Mamę. Jako że krewetki dostępne w Hiszpanii kosmicznie różnią się w smaku (i w cenie) z tymi dostępnymi w Polsce, radzę każdemu podczas urlopu w Hiszpanii najeść się ich na zapas i polecam kupno szafranu, który w Hiszpanii jest na prawdę bardzo tani i jakościowo doskonały!






Gambas con salsa de tomate y azafrán:

-1kg gotowanych krewetek królewskich
-500ml przecieru pomidorowego
-6 ząbków czosnku pokrojonego w plasterki
-szklanka białego wytrawnego wina
-kilka nitek szafranu
-oliwa z oliwek do smażenia
-sól, pieprz do smaku
-pokrojona bagietka francuska


Krewetki dokładnie myjemy i NIE obieramy z pancerza. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej pokrojony w plasterki czosnek. Następnie powoli wrzucamy krewetki, podsmażamy je przez ok. 10 minut, po czym zalewamy przecierem, dokładnie mieszamy by sos pokrył każdą krewetkę, dorzucamy niewielką szczyptę szafranu (trzeba uważać, bo łatwo z nim przesadzić), mieszamy i podlewamy winem i smażymy przez kolejne 15-20 minut. Podajemy na patelni i z pokrojoną bagietką francuską.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz