Dzisiaj zastanawiając się nad lekkim obiadem, zdecydowałam się razem z moim chłopakiem przygotować tortille. Jako że oboje szalejemy na punkcie orientalnej kuchni, razem zmajstrowaliśmy to kulinarne cudo! Połączenie kurczaka z imbirem, czosnkiem i sosem sojowym idealnie współgra z pikantno-słodkim dressingiem musztardowo-miodowym i duuuużą ilością świeżych warzyw!
Orientalne tortille z musztardowo-miodowym dressingiem:
-2 piersi z kurczaka
-3 łyżki sosu sojowego
-łyżeczka startego imbiru
-2 ząbki czosnku
-oliwa do smażenia
-pokrojona w paseczki czerwona papryka
-pokrojona w piórka biała cebula
-mieszanka sałat, lub sałata lodowa
-kilka placków tortilli
Dressing miodowo-musztardowy:
-3 łyżki ostrej musztardy rosyjskiej
-1 łyżka miodu
-2 łyżki soku z cytryny
-szczypta pieprzu
-szczypta ostrej papryki
Kurczaka kroimy w paseczki. Sos sojowy mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodajemy starty imbir. Tak przyrządzoną marynatę mieszamy dokładnie z kurczakiem. Smażymy na oliwie z oliwek. Myjemy i kroimy warzywa. Musztardę mieszamy z miodem i sokiem z cytryny, doprawiamy papryką i pieprzem. Na koniec tortille podgrzewamy w mikrofalówce przez ok. minutę. Wedle uznania kładziemy na tortille warzywa, mięso i polewamy dressingiem, zawijamy i jemy! Jest to lekkie danie, pełne zdrowych i świeżych warzyw których kolory na talerzu cieszą oko i zaostrzają apetyt! Smacznego!
Rozpływam się *o*
OdpowiedzUsuńoo ciekawe mniam...
OdpowiedzUsuń